Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Новите изисквания в данъчното законодателство ще дисциплинират бизнеса

Европейска директива ще създаде по-ефективен механизъм за окончателно разрешаване на международни данъчни спорове, посочиха експерти от Deloitte

гледано: 1874   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Предвиждат се промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) заради въвеждането на европейска директива. Не само в Европейския съюз, но и по света през последните години има фокус върху прякото облагане и т.нар. справедлив дял данъци от международните бизнеси в различни държави. Това каза Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Виждаме, че посоката е към по-стриктен контрол върху бизнеса, повече критерии, повече необходимост от ресурси, които бизнесът да влага, за да отговаря на данъчните изисквания, посочи той и обясни, че световната рамка дава възможност и на способи, с които да се постигне по-голяма правна сигурност. – Сред тях е възможността за разрешаване на спорове при вероятно двойно данъчно облагане.“

Симеонов коментира случаи, в които се стига до т.нар. икономическо двойно данъчно облагане, и международна компания може да бъде обложена в две държави за едни и същи доходи.

„Това не е нов начин за уреждане на подобни спорове, заяви Александър Стефанов, старши мениджър „Трансферно ценообразуване“ в Deloitte България. – Такава възможност за процедури по взаимно споразумение има и в съществуващите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. В контекста на трансферното ценообразуване има и специален инструмент, който се нарича арбитражна конвенция. Тя действа само на територията на Европейския съюз. Промените по-скоро са насочени към усъвършенстването на процедурите и създаването на ясни правила“, допълни експертът.

Според него, от практическа гледна точка най-важният проблем на процедурата по взаимно споразумение беше, че няма конкретно регламентиран срок, в който държавите да се споразумеят. Той потвърди, че ако процедурата продължи дълго време, може да не бъдат постигнати нейните цели.

„Една от основните цели на директивата е да се създаде по-ефективен механизъм за провеждането на тази процедура и предоставянето на възможност за окончателно разрешаване на спора“, обясни Александър Стефанов.

Симеонов отбеляза, че плюсът на процедурата по взаимно споразумение е, че решението от нея е абсолютно обвързващо и за двете администрации.

Повече от разговора в студиото може да проследите във видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Bulgaria Air е в топ 3 на най-желаните работодатели сред студентите у нас